Hälsningar från Gun och Åke i Tanzania

Hej kära församling!
Skickar en liten hälsning från oss i Bukoba Tanzania.
Just nu är kl 04.30 och jag har ‘administrationstid’  som jag numera kallar det när jag inte kan sova😊. Efter vi hade gått och lagt oss igårkväll drog ett tropiskt åskväder in över stan. Det blåste först så hårt att gardinen stod rakt ut från fönstret och strax därefter började regnet vräka ner. Blixtarna avlöste varandra och även åskknallarna. Det var inte tal om att man skulle kunna somna!!
Nu har vi passerat halvtid av vår vistelse här – och den första tiden har gått åt till att ta hand om gäster för min (Guns) del! Åke har redan från start varit igång med arbetet för gatubarnen. Det har varit väldigt stimulerande och roligt med gäster. Gissar att flera av er pratat med Lotta Kurlberg, som också var med här i början.
Den sista veckan har jag haft 3 studenter från Odontologen här. De har gjort examensarbete ute på lokala skolor. Vilken upplevelse de har haft! Det är oerhört berikande att kunna få komma in i skolor långt ute på landsbygden och träffa massor av underbart glada och positiva skolbarn trots att deras omständigheter är väldigt små.
Och att dessutom få uppleva myllret av alla mycket färgglatt klädda människor blandat med motorcyklar o bilar inne i stan är också spännande. För att inte tala om ett besök inne på stans stora marknad!
Men det som våra gäster har sagt varit det som mest berört dem har varit besöket ute på gårdarna där våra gatubarn bor. Om barnen vet att det ska komma gäster så  samlas de och sjunger en välkomstsång. Sen blir det lite hälsningar och berättelser om projektet och därefter kommer trummorna fram!!  De älskar att spela trumma och dansa!
Veckorna som ligger framför ska jag nu sätta igång med undersökningar och ev behandlingar av våra barn och anställda. Det är primitivt – jag använder pannlampa och en vanlig trästol! Och förhoppningsvis lyckas Åke hjälpa tandläkaren i stan att få igång snabb- borrmaskinen så jag kan få låna den när det behövs lite senare.
I söndags gick vi till vår käre vän pastor Emanuels pingstkyrka. Den är fortfarande inte färdigbyggd, utan väggarna på långsidorna är flätade mattor av palmblad, och längst ner i salen ligger en stor grushög! Sången och musiken är mycket härlig och livfull. Men det som grep mig mest var hans starka predikan. Varför skyddar vi våra hus och ägodelar så mycket jämt – och inte vårt hjärta??? Varför släpper vi in så mycket skräp och oviktigt där, när Gud har sagt att vi framförallt ska bevara hjärtat rent …?
Ja, det där behöver vi tänka på oavsett hudfärg! Här skyddar man ju sig verkligen mycket mot inbrott . Höga murar, grindar med stora hänglås och nattvakter . Så liknelsen blir väldigt lätt att förstå. Men jag känner att det är ändå så viktigt för oss svenskar också!
Så nu slutar jag med detta, och önskar alla en fin1 advent!
Jag blev så glad igårkväll när jag såg på facebook att julkonserten blir 4 advent, för då är vi hemma och kan komma och njuta!
Varma  ( i dubbel bemärkelse) hälsningar Gun o Åke Nyström
Bild 1: besök på marknaden. Kvinnan till höger rensar gräshoppor, dvs hon plockar av vingar och ben. Sen friterar man dem och äter som snacks! Alla – utom jag – älskar dem ☺
Bild 2: vi har haft lite fest med våra gatubarn, och här har vi fikapaus
Bild 3: vi är hemma och fikar hos pastor Emanuel efter gudstjänsten. Hans dotter Fegt.
thumbnail_DSC_1797 thumbnail_DSC_1497 thumbnail_DSC_0944